Seilmakerens blogg · Marius Borg-Heggedal

Materialer del 2 – liktau

Tauet blir sydd på kantene på et seil for å gi nødvendig styrke, men er også med på å gi seilet form. Tauet er laget i hamp, og tradisjonelt var seilmakeren meget opptatt av egenskapene og kvaliteten til tauet.

Materialer del 1 – seilduk

Jeg har vel nevnt det i flere blogger, men du verden så interessert jeg er i å få tak i eller produsert en seilduk som har tilsvarende egenskaper som de dukene som ble brukt på 1800-tallet. Det som er klart, er at seilduker på markedet i dag er langt unna i kvalitet, og da tenker…

Dokumentasjonsarbeid

I årsrapporten oppsummerte jeg det første året etter å ha lett etter de viktigste kunnskapshullene i faget. Tre områder har pekt seg ut: Seilduk, liktau og forming av seil.

Hvor stor faglig forskjell er det egentlig på en seilmaker på 1800-tallet og meg selv?

I løpet av vinteren og våren har jeg hatt forskjellige dypdykk i tilgjengelig og relativ utilgjengelig litteratur. Det var godt med en sommerferie for å få litt avstand til materialet og få tid til å fordøye innholdet og tenke litt igjennom hvordan dra prosjektet videre. Prosjektet med Christian Radick, gav mange gode svar på seilforming…

Seilduk av hamp, lin og bomull

Finnes det idag seilduk av hamp, lin og bomull , laget for seil? Og hva var i en god duk-kvalitet på 1800 tallet?

Verktøy

En gjennomgang av de viktigste verktøyene for en seilmaker på 1800-tallet

Seiltegning

Oppmåling og tegning av modell

Seilmakerens hemmeligheter

Jakten på formen og dekoding av gamle seilbøker

Jakten på detaljene

Hva kan vi lære av gamle seil?

Tankekart

For å få litt oversikt over mitt eget prosjekt, har jeg laget en form for tankekart. Dette er min metode for å holde fokuset med tanke på den røde tråden, nemlig autentisk seil og seilproduksjon til Hvalerskøyta « Arnt Otto».