Seilmakerens blogg · Marius Borg-Heggedal

Råtten seilduk og monoton seilsøm

Ved seilmakerbenken er det mange anledninger til funderinger når jeg syr monotone seilsømmer.

Riggseminar og tur til Nederland

Desember er tiden for oppsummering og å se fremover.

Testseil til en annen Hvalerskøyte

I forbindelse med å lage seil til Hvaleskøyta «Arnt Otto», som bygges på Hvaler, så har jeg ønska å finne en båt som kan fungere som en testbåt.

Materialer del 2 – liktau

Tauet blir sydd på kantene på et seil for å gi nødvendig styrke, men er også med på å gi seilet form. Tauet er laget i hamp, og tradisjonelt var seilmakeren meget opptatt av egenskapene og kvaliteten til tauet.

Materialer del 1 – seilduk

Jeg har vel nevnt det i flere blogger, men du verden så interessert jeg er i å få tak i eller produsert en seilduk som har tilsvarende egenskaper som de dukene som ble brukt på 1800-tallet. Det som er klart, er at seilduker på markedet i dag er langt unna i kvalitet, og da tenker…

Dokumentasjonsarbeid

I årsrapporten oppsummerte jeg det første året etter å ha lett etter de viktigste kunnskapshullene i faget. Tre områder har pekt seg ut: Seilduk, liktau og forming av seil.

Hvor stor faglig forskjell er det egentlig på en seilmaker på 1800-tallet og meg selv?

I løpet av vinteren og våren har jeg hatt forskjellige dypdykk i tilgjengelig og relativ utilgjengelig litteratur. Det var godt med en sommerferie for å få litt avstand til materialet og få tid til å fordøye innholdet og tenke litt igjennom hvordan dra prosjektet videre. Prosjektet med Christian Radick, gav mange gode svar på seilforming…

Seilduk av hamp, lin og bomull

Finnes det idag seilduk av hamp, lin og bomull , laget for seil? Og hva var i en god duk-kvalitet på 1800 tallet?

Verktøy

En gjennomgang av de viktigste verktøyene for en seilmaker på 1800-tallet

Seiltegning

Oppmåling og tegning av modell