Vinteren er snart over og det er absolutt på tide å dra til skogs for å få hugget tømret som er blinket før den lille snøen vi i Trøndelag har fått i år, i første omgang har jeg tenk å hugge dimensjoner fra 8-9 til 11-12 tommer som er vanlig dimensjon på karmmaterialer til dører produsert før 1900 ++

Jeg tenker at en enkel drift med motorsag og en ikke for stor traktor med vinsj er det som gjør jobben i ett terreng ved Kjesbuvatnet som ikke er egnet for annet enn «gammeldags» drift.

Det meste av skogen jeg skal hogge i nå er gran som har stått i le for vær og vind på 140-150 meter over havet i for det meste nordhalling på skrinn steinete grunn og derfor sentvokst, trolig 100 år ++ med dimensjoner som nevnt, en og annen furustokken og en storgran eller to blir nok også med om en gitarmaker kunne ha bruk for ett emne.

Jeg har også blinket noe furu som har vokst både mer utsatt til og noe i mer le for været i litt mer fjellterreng i ca 250-280 meters høyde over havet, her er det i hovedsak 2 trær som er interessante som er skadet på forskjellige måter, den ene har tydelig skade etter blinkeøks som er gjort for mange år siden og som har leget seg men etterlatt ett dypt hull i barken.

Den andre er trolig truffet av lynet for noen år siden og delen som har ligget på bakken er fremstår fremdeles som fersk og det store såret på hovedtreet har prøvd lege seg etter beste evne, bli spennende å få disse på saga for å se hvilken effekt dette har hatt på treet.

Altså forskjellig tilnærming i valg av tømmer med utforsking av kompetanse på holdbarhet, hvilke valg er gjort, hvordan er det bearbeidet på sag og på lagring/ tørk.

Fine dager med meldt oppholdsvær og Trøndersol, kaffe kokt i svartkjel, brødskive med hvitost stekt på bålet i vente…………..