Treskjærerens blogg · Boni Wiik

The carving of medieval sculptures of madonnas and saints from the 13th century.

The carving of Scandinavian sculptures of Madonnas and Saints made of oak wood, from the 13th century Communicating with the old masters through their works ABSTRACT The secrets of the carved medieval wooden sculptures reveal themselves slowly but sure as one tries to revive the artisan’s way of thinking. The aim of this study is…

Urnesstil.

Om Urnesstilen. Urnesstilen regnes som den siste i den kronologiske rekken av de såkalte vikingtidsstilartene. Den var utbredt og på moten, andre halvdel av tusentallet. Det er tiden da den aktiviteten vi definerer som vikingadferd begynte å avta, og etter hvert forsvinner i Skandinavia. De siste vikingkongene dør. I Norge sier man at vikingtiden avsluttes…

Avslutningsrapport

På tide å runde av en reise inn i faget, som på ingen måte er avsluttet, snarere akkurat påbegynt, men som nå videre må gjøres på andre måter, med andre ressurser. Tre års stipend har jeg hatt, til å dykke ned i problemstillinger jeg lenge har undret meg over, og til å oppdage nye, som…

Om å finne sin form, og veien dit.

Fabuleringer rundt hvordan ting ser ut, i en verden der den firkantede bjelke ikke finnes, og hvor den rettvinklede jevntykke planke ikke engang er en tanke noen har tenkt. Estetiske valg og vurderinger innen byggeskikk og annen framstilling av gjenstander i tre, i et univers der øksa er middelet for framstilling av former, og treet…

Eljarödmadonnaen.

Christinehof er et slott som ble grunnlagt av den driftige Christine Piper, som drev alunbruket ved Andrarum, i Tomelilla, på 1700-tallet. Bygningene ligger i en park som nok var et strengt og veltuktet barokkanlegg dengang, men som naturen sakte men sikkert tar tilbake, og denne gangen med menneskenes velsignelse. «Christinehof ekopark» som det heter, er…

Hode på Gokstadskipet?

Det er slettes ikke umulig at det var et hode og en hale i hver ende av Gokstadskipet. Kanskje til og med ganske sannsynlig. I sagaene fortelles det stadig om hoder på skip. Det fortelles om at de kunne forestille mange slags ulike vesener, fra mennesker til bison, drager, ormer, løver osv. På illustrasjoner i…

Hva jeg lærte av et hus. Bulhus for dummies. (Ihvertfall for èn dummy)

Dette her handler ikke om banebrytende forskning, som åpner vår alles felles horisont, der skjulte gåter endelig finner sin løsning, og viktige svar vi har ventet på, endrer vår forståelse av husbygging i Norden i tidligere tider. Ei heller er det en instruksjon om hvordan man bygger med denne teknikken, og som kan brukes som…

Materialer

Mulig det er noe som kommer med alderen, eller kanskje det er fordi vi har blitt så mange i verden, og forbruker de skarve ressursene vi har, som om det var en konkurranse, og knappheten begynner å bli ubehagelig merkbar, men, jeg får bare mer og mer respekt for bruken av materialer. Den fornuftige bruken,…

Døroverliggeren fra Kvåle

Artikkel i Sogn Avis. Døroverliggeren fra Kvåle I magasinet på Historisk museum i Bergen ligger det et gammelt bemerkelsesverdig stykke tre, som har blitt litt glemt. Kanskje fordi det ikke i samme grad som stavkirkeportaler, og vikingskip, forteller oss historien om den stolte og typisk norske treskjærertradisjonen, men som allikevel på ingen måte står tilbake…

Årsrapport som er innom en rekke ulike temaer.

https://handverksinstituttet.no/content/download/16860/158977?version=1