Jeg står og smir i en smie som er fra 1842 og ser ut på desembersnøen og kjenner i hele meg at jeg har den beste jobben i verden. 

Her har stått smie frå slutten av 1700-talet. Denne smia er frå 1842, og er ombygd i 1952.

Johannes og jeg har fått noen gode dager i smia. Vi har fått smidd masse, og Johannes har vist meg en god del om sliping av navar. Grovslipingen føler jeg at jeg har kontrol på, men kapping av odden og finslipingengen etter herdingen må jeg jobbe mer med. 

Namn på navarens einskilde delar.

Grovslipingen av utsiden på Navaren tar jeg på slipebandmaskinen og til sliping av innsiden bruker jeg slipeskive på en vinkelsliper. Før jeg herder navaren slipper jeg til odden sånn at den er et sted mellom 20-30 grader. Jeg vil også at skjæret på heile navaren skal være i egg sånn at det er lettere å finslipe når navaren er herdet. 

Johannes H. Fosse
Harding og Lyning (anløping)

Før finsliping utvendig etter herding, pleier jeg å bytte slipebåndet til et fint bånd, nesten poleringsbånd. Når jeg tar innsiden av navaren så tar jeg den over slipeskiven på en vinkelsliper, men sliper ikke helt ut i odden. Den tar jeg manuelt med en fil. Jeg går over hele skjæret med en fil både på innsiden og utsiden helt til slutt, sånn at jeg vet at hele skjæret er i egg.

3/8″ (10mm) Navar

Jeg har lært mye denne siste perioden og ser frem til å fortsette å utvikle meg i egen smie. 

God jul!