Navarsmedens blogg · Ida Skjæveland Moi

Ida & Ida

Jeg har hatt besøk av Ida Syppli Skumsager Hansen som er smedelev på skolen Sätergläntan i Sverige. Hen har interesse for navarsmiing og har hatt et prosjekt der hen smidde med Patrik Jarefjall, som har blitt lært opp av Johannes H. Fosse. Ida har vært interessert i å lære mer, og tok derfor kontakt med…

Skjeborprosjektet

To av mine skjebor på 19mm ble testet ut i Tinn til stavkirkeprosjektet til Åsmund. Jeg var ganske fornøyd med disse da jeg dro til Tinn, men litt mindre etter å ha prøvd dem… Jeg har nok fortsatt mye å lære om hvordan skjeborene fungerer i ulike treslag. Jeg fikk smidd opp 2 skjebor til…

2 Stipendiater

I desember dro jeg til Tinn for å besøke Åsmund Stormoen. Der var jeg to dager sammen med Åsmund som har stipendiat i tømrerfaget og hans veileder Hans Marumsrud. Stipendiatet til Åsmund skal brukes til å studere de norske stavkirkene og fordype seg i måten de har blitt bygget på. Prosjektet åpner for spennende problemstillinger…

Tur til Maihaugen

Noen uker før jul var jeg på Maihaugen for å studere noen forsjellige typer navarer og samtidig benytte anledningen til å få testet både gamler og nye navarer på snekkerverkstedet. Jeg var blant annet i magasinet for å ta mål og bilder av en god del forskjellige navarer. I tillegg fikk jeg brukt litt tid…

Eksperimentell Arkeologi

Jeg var så heldig å bli invitert av Katja Regevik til årets konferanse for Norsk forum for eksperimentell arkeologi. Hun ønsket at jeg skulle fortelle litt om Norsk Håndverksinstitutt og mitt stipendiat. I tillegg fikk jeg også vist litt navarsmiing og forklarte noen ulike slipe- teknikker. Det var mange spennende foredrag, der de fleste dreide seg om å finne…

Demonstrasjonssmiingen

Demonstrasjonssmiingen i Odda ble gjennomført foran et publikum med smeder som ikke bare var opptatt av selve smiingen, men som i tillegg var veldig interesserte i sliping av gamle navarer. Derfor viste jeg også hvordan vi sliper en navar. Jeg begynte med å smi navaren og stoppet mellom hvert steg for å forklare hva jeg…

En lærerik uke med Johannes.

Johannes og jeg har hatt en produktiv uke, hvor vi har undersøkt returnerte navere. Vi  har tro om at disse nå skal fungere betydelig bedre.  Det har også vært tid for litt kreativ utforskning, hvor jeg har fått testet noen navere jeg har smidd hjemme i min egen smie. Vi har også smidd 5 navare…

Besøk i Pedersmia

Hei alle sammen! Jeg vil dele min siste opplevelse med dere, da jeg sammen med min tidligere smedemester fra Nidarosdomen i Trondheim, min veileder Torgeir Henriksen dro til Bergen for å besøke, min mentor Johannes H. Fosse og Peder M. Dale. Vi var mest i Johannes sin smidde og laget flere navare, men vi brukte…

Jærmuseet

Nå nylig besøkte jeg jærmuseet i Rogaland , der jeg fikk muligheten til å dykke ned i arkivene til smeder fra Jæren-området. Det var en utrolig opplevelse å se de mange forskjellige Navarene som er laget i regionen gjennom tidene. Jeg kan se stor forskjell på fossenavaren og navnene som er her fra. Fossenavarene har…

NAVAREN

Dei ulike delene av navaren har sine navnsom vises på skissen nedanfor. Odden (spissen) er den delen som «skjer»seg inn i treverket når navarendreier med sola. Ryggen er den yttre delen av skjeret. Skjeret er den delen som er slipet, der den einekanten har skarp egg for à skjera sponen ut av treet. Opptaket er…