Ida Syppli Skumsager Hansen og Peder Dale

Jeg har hatt besøk av Ida Syppli Skumsager Hansen som er smedelev på skolen Sätergläntan i Sverige. Hen har interesse for navarsmiing og har hatt et prosjekt der hen smidde med Patrik Jarefjall, som har blitt lært opp av Johannes H. Fosse. Ida har vært interessert i å lære mer, og tok derfor kontakt med Johannes H Fosser. Planen var å møtes i fjor i april, men noe kom dessverre i veien. Etter Johannes sin bortgang bestemte Ida seg for å ta kontakt med meg. Nå har hen vært med meg i to uker, og vi har begge lært ganske mye.

Ida Syppli Skumsager Hansen
Peder Dale

Første uken var vi på Frekhaug og besøkte Peder Dale som er en veldig flike navarsmed som også har fått opplæring av Johannes H fosse og Johannes I Fosse. Vi bodde hos Peder, derfor fikk vi mye tid samen. Han hadde en del videoer av Johannes H som vi fikk se på, og i tillegg fortalte han oss og en god del om Melands smedslekten og det var veldig interessant. Vi arbeidet i Peder sin smie og i Johannes H Fosse sin smie, der vi smidde hovedsakelig 8mm navarer, og jeg viste Ida hvordan vi smir 3-4 mm navarer. Peder hadde og organisert det slik at vi fikk besøke Johannes I Fosse sin smie, Kråsmia. Der møtte vi Jarle Fosse og han fortalte oss om Kråsmia og smedene som har brukt den. Det var spennende å se hvordan de har jobbet med navar produksjon i smia. Det var blant annet laget en
nedsenk for maskinhammeren for å slå ut skjen til navaren (se bilde under). Jarle ga oss også noen navarer etter Johannes I Fosse, som jeg og Ida satte stor pris på. Vi var også innom Kolbjørn Fosse for å se på hans samling av Johannes I Fosse sine navarer.

Kråsmia
nedsenk for maskinhammeren for å slå ut skjen til navaren
nedsenk for maskinhammeren for å slå ut skjen til navaren
nedsenk for maskinhammeren for å slå ut skjen til navaren
Ida Syppli Skumsager Hansen, Peder Dale og Jarle Fosse
Kolbjørn Fosse

Vi fikk også besøk av Trond Gaustad, som gikk i lære hos Edvind Odland (Kongsmeden). Vi smidde litt sammen i Peder sin smie, og han viste oss litt forskjellige tips og triks når det kommer til å slipe navarer. Han hadde også med noen slipeskiver, som han hadde spesialbestilt til navar sliping, som jeg og Ida fikk av han. Vi satt også en god stund sammen og bare snakket om navarsmiing og hans læretid med Kongsmeden. Det var utrolig spennende og jeg ser frem til en gang å få møte Tornd igjen.

Ida Syppli Skumsager Hansen, Peder Dale og Trond Gaustad
Ida Syppli Skumsager Hansen, Peder Dale og Trond Gaustad
Trond Gaustad

Ida og jeg dro deretter hjem til Sandnes for å pakke, for vi skulle videre til Tingvatn for å holde kurs i helga. Kurset gikk veldig bra. Vi hadde 6 deltakere med oss som var positive hele helga, noe som gjorde at det ble et trivelig kurs. Vi smidde for det meste, men hadde litt sliping mot slutten av søndagen. Det var utrolig kjekt at jeg fikk komme og holde kurs fordi jeg lærer så mye av å lære vekk. I tillegg var det fint å ha med Ida som var tålmodig og flink til å lære bort navarsmiing. Vi møtte også en god del nye folk som deltok på andre kurs på Tingvatn den helgen. Det anbefales å sjekke ut både tekst og bilder fra denne helgen, og kanskje bli med neste år.

https://www.vestagdermuseet.no/vinterviking-2024-tingvatn-fornminnepark/?fbclid=IwAR35pkkOxNgA2RK2h5SB7dqoKuAsOJ8CBXZJcoZk0xvTZG0YkQPWwV_WibA_aem_AYgO0o_n1eD0heiW2fKHk9FLevoFg9u1zXVbhx4cf_lNT6EgSveu8RZaJD3-5KTAw0C1eRVfkmmMeZf8kB4eb_6c

kurs på Tingvatn

Etter en lang helg startet Ida og jeg i min smie med å lage dor (sal) til ida som hen kunne ta med seg slik at hen kan fortsette å smi navarer. Vi smidde 2 dorer (sal), og brukte ellers god tid til å gå gjenom navarene som Ida smidde på skolen med Patrik. Mange av dem var ganske gode og så veldig fine ut. Noen av navarene var imidlertid ikke så gode, men de slipte vi bare litt, og så fungerte de også. Ida og jeg brukte mesteparten av tiden på sliping og herding de siste dagene før hen måtte dra videre.

navare Ida Syppli Skumsager Hansen har laget.
Ida og jeg laget dor (sal)
8mm navare

Disse to ukene har vært så lærerike og så kjekke, og det har vært så utolig kjekt å være sammen med folk som er interessert i de samme tingene. Det har også vært utrolig trivelig å jobbe med Ida, så jeg gleder meg til neste gang vi skal møtes.

Til slutt vil jeg takke Peder for å ha tatt så godt imot oss den første uka på Frekhaug. Han gjorde disse dagene ekstra spesielle og magiske. Jeg er så utrolig takknemlig for at du deler både tid, kunnskap og ferdigheter med meg. Jeg gleder meg til neste gang vi møtes for å diskutere og smi navarer sammen.

3mm navar