I desember dro jeg til Tinn for å besøke Åsmund Stormoen. Der var jeg to dager sammen med Åsmund som har stipendiat i tømrerfaget og hans veileder Hans Marumsrud. Stipendiatet til Åsmund skal brukes til å studere de norske stavkirkene og fordype seg i måten de har blitt bygget på. Prosjektet åpner for spennende problemstillinger om bruk og forståelse av materialer, verktøy, teknikker og ikke minst om stavkirkene som bygg.

Les mer på bloggen:

https://handverksinstituttet.no/stipendiater/naavaerende-stipendiater/aasmund-stormoen-toemrer

Min rolle inn mot Åsmunds prosjekt er å lage et historisk verktøy som heter skjebor. En skjebor er en slags forløper for navaren, som jo er det som jeg fordyper meg i.

De to dagene jeg var på besøk hos Åsmund så vi på ulike skjebor og testet hvordan de fungerte. Ingen av skjeborene skar seg ned i treet på en særlig god måte, derfor valgte vi å slipe dem opp på ny og samtidig endre litt på fasongen. En av borene endte opp med å fungere helt fint, så den bestemte vi at jeg skulle bruke som mal. Vi har planlagt at jeg skal smi en del skjebor sånn at vi kan teste dem ut på nyåret.

Jeg syntes det var veldig interessant og koselig å jobbe samen med noen, og gleder meg til vi trefes igjen.