Navarsmedens blogg · Ida Skjæveland Moi

Jærmuseet

Nå nylig besøkte jeg jærmuseet i Rogaland , der jeg fikk muligheten til å dykke ned i arkivene til smeder fra Jæren-området. Det var en utrolig opplevelse å se de mange forskjellige Navarene som er laget i regionen gjennom tidene. Jeg kan se stor forskjell på fossenavaren og navnene som er her fra. Fossenavarene har…

NAVAREN

Dei ulike delene av navaren har sine navnsom vises på skissen nedanfor. Odden (spissen) er den delen som «skjer»seg inn i treverket når navarendreier med sola. Ryggen er den yttre delen av skjeret. Skjeret er den delen som er slipet, der den einekanten har skarp egg for à skjera sponen ut av treet. Opptaket er…

Ute er det kaldt, men inne er det varmt.

Jeg står og smir i en smie som er fra 1842 og ser ut på desembersnøen og kjenner i hele meg at jeg har den beste jobben i verden.  Johannes og jeg har fått noen gode dager i smia. Vi har fått smidd masse, og Johannes har vist meg en god del om sliping av…

“Å smi navar er enkelt, men ikke lett”, sier Johannes H Fosse.

“Å smi navar er enkelt, men ikke lett” – jeg skjønner mer og mer hva Johannes mener med det, for jeg får absolutt til å smi en navar som ser ut som en navar. Men, blir det dermed automatisk en god Navar? Jeg har smidd en god del rivebor navarer i egen smie nå i…