Nuuk i vest Eventyret starter i hovedstaden Nuuk. Vi flytter inn på Vandrehjem og besøker Tukummeq som har spesielt mye kunnskap om fugleskinn, sener og tarmer. Hun kommer fra Qaanaq i nord hvor skinn fra alkekonge har blitt brukt til det innerste plagget på kroppen. «Fugleskinn skal sankes i juni, sener fra narhvalen skal samles…
Amundsen og Nansen brukte skaller og komager på sine polferder, men hvem sydde disse? Margrethe Kitti var same og leverte en stor bestilling på skaller, votter og pesker til Amundsen sin ekspedisjon i Nordvestpassasjen. Nansen hadde to samer med seg på sin tur over Grønland: Samuel Balto og Ole Nilsen Ravna. Samene visste hvordan man…
Tarmskinn er vindtett og vanntett og et utrolig lett material som har blitt brukt til anorakker og vinduer. Klær av tarmskinn har blitt brukt særlig mye på Vestkysten av Alaska og i Øst-Grønland. Jeg har vært på studietur til Nasjonalmuseet i København hvor jeg har tatt et dykk inn i Det Arktiske Skattkammeret sammen med…
Det første som møtte meg da jeg kom til Grønland var avittat. Det smårutete geometriske mønsteret som dekorerer Grønlendernes kamiker og nasjonaldrakter. Det neste som møtte meg var sol og sommer og flytende isfjell. Fantastisk vakkert. Kunstnerboligen i Ilulisat var et blått hus mitt i sentrum, 300m fra Historiske museet som lå i Knud Rasmussens…
23.-28/8- 2021 Nasjonalparken ved Hvaler Jeg begynner der jeg slapp og forteller litt om garving av selskinn. Selskinn vil bli en viktig del av prosjektet mitt, da det er et mye brukt material i arktiske strøk. Selskinn er varmt, lett og relativt vanntett material. Roald Amundsen brukte en anorakk av selskinn for å holde varmen.…
I september bor jeg i fjellet en uke og jobber med å skrape alle skinn må konserveres. Skinnene som skal garves til lær, salter jeg – mens skinnene skal beholde pelsen tørkes. skinnene må kjøles ned rett etter slakt, og etter det spennes til tørk. Jeg tørker alle skinn som skal brukes med pelsen på,…