En tanke slo meg på stipendiat-samling på Maihaugen i november. Vi hadde besøk av to tidligere stipendiater: bunadstilvirker Mona Løkting og smed Terje Granås, og de delte raust av sine erfaringer. Terje Granås tok oss gjennom sin DKS-produksjon «Smi mens jernet er varmt», et opplegg hvor godt over ti tusen skoleungdom har fått prøve seg…
Jeg har kost meg den siste tiden med å lese en engelsk oversettelse av Schedula diversarum artium. Dette er et middelaldersk manuskript om håndverk, tilskrevet Theophilus Presbyter, og som kun finnes bevart gjennom titalls avskrifter av avskrifter av (…) av avskrifter av originalen. ’Theophilus’ er regnet av flere for å være et pseudonym for munken…
– og kravspesifikasjon som verktøy Jeg har tidligere nevnt opplevd behov som et datapunkt for rekonstruksjon av verktøy, og dagens tema er et slikt tilfelle. Passeren er et av geometriens basal-redskap, og dekor basert på passer-sirkler later til å gå nesten like langt tilbake i tid som det menneskeskapt dekor i det hele gjør .…
«Undring er ikke noe man lærer. Undring er noe man mister.» Jostein Gaarder, fra Sofies verden (1991). For meg kom dog undringen heller til meg, en rastløs torsdag på verkstedet hvor jeg egentlig hadde en håndfull ting jeg burde skåret ferdig. Rom for undring er en av de fine tingene ved å være stipendiat hos…
Etter tradisjon fra ‘Treskjærerverkstadens kule adventskalendere‘, fra da jeg selv var lærling der for et tiår siden, har jeg bestemt meg for å prøve å legge ut en middelalder-verktøyspor-adventskalender. Det blir ett nytt bilde av spor hver dag, med en liten beskrivelse, og kanskje med noen supplerende bilder. Enkelte av dem er omtalt her på…
Maskene oppunder taket i Høre stavkirke rommer en litt overraskende beretning om arbeidsdeling, som jeg mener fortjener å drøftes for seg selv.
Rapport fra studietur til Oslo del II, ispedd noen notater fra Maihaugens «Impulser»-utstilling. Oppfølger til «Har Hylestadportalen landets eldste spor etter geitefot-jern?» Den andre årsaken til at jeg ville besøke Historisk museum denne gangen var for å se om jeg kunne finne spor etter oppmerking. Mer spesifikt ville jeg se etter tegn til hvordan de…
Å grave fram gammalt håndverk fra glemselens sandbanker handler ofte om å etterstrebe den opprinnelige prosessen. De andre elementene av håndverket – materialene og emnet, verktøyet, mønsteret eller oppskriften – er i seg selv ganske hjelpeløse uten at de knyttes sammen av rett prosess. Et begrep som dermed ofte melder seg er å jobbe «prosessuelt…
Rapport fra studietur til Kulturhistorisk museum i Oslo (del I) (English below) Flaut nok hadde jeg ikke sett noen av de utstillingene som står der i dag, så det daterer til en viss grad mitt forrige besøk. Men jeg måtte på et vis få sett middelalderutstillingen(e), og hadde samtidig et ærend ved Hylestadportalen. Et spørsmål…
Som del av Åsmund Stormoens og mitt stipendiatprosjekt om takrytteren på Borgund stavkirke har vi jobba og eksperimentert mye med skjebor. I søken etter å sette en pen, lineær kronologi for teknisk utvikling settes gjerne skjebor opp som en forløper for navar, og enkelte trekker også fram hybrid-typer som mellomsteg i utviklingen. Men mye tyder…