Bryner er en relativt vanlig funn-kategori i vikingtids- og middelalderarkeologien. Brynestein har vært en viktig eksportartikkel lenge: eksemplifisert gjennom lasten på Klåstadskipet som gikk ned lastet med nettopp brynestein, eller gjennom studier som bruker nettopp brynestein som en linse for å studere handel og samfunn fram mot og gjennom vikingtiden. I dag er moderne komposittbryner…
En praktisk applikasjon av funderinger om antatt felles forbilde Utskjæringene til takrytteren byr på en rekke tolknings-utfordringer, til tross for at jeg har et utvalg gode kilder tilgjengelig. Noe av løsningen ligger kanskje i å finne eksempler på felles forbilde, inspirasjon eller forelegg. Et helt konkret, og ganske artig, eksempel jeg fant på dette…
En tanke slo meg på stipendiat-samling på Maihaugen i november. Vi hadde besøk av to tidligere stipendiater: bunadstilvirker Mona Løkting og smed Terje Granås, og de delte raust av sine erfaringer. Terje Granås tok oss gjennom sin DKS-produksjon «Smi mens jernet er varmt», et opplegg hvor godt over ti tusen skoleungdom har fått prøve seg…
Jeg har kost meg den siste tiden med å lese en engelsk oversettelse av Schedula diversarum artium. Dette er et middelaldersk manuskript om håndverk, tilskrevet Theophilus Presbyter, og som kun finnes bevart gjennom titalls avskrifter av avskrifter av (…) av avskrifter av originalen. ’Theophilus’ er regnet av flere for å være et pseudonym for munken…
– og kravspesifikasjon som verktøy Jeg har tidligere nevnt opplevd behov som et datapunkt for rekonstruksjon av verktøy, og dagens tema er et slikt tilfelle. Passeren er et av geometriens basal-redskap, og dekor basert på passer-sirkler later til å gå nesten like langt tilbake i tid som det menneskeskapt dekor i det hele gjør .…
«Undring er ikke noe man lærer. Undring er noe man mister.» Jostein Gaarder, fra Sofies verden (1991). For meg kom dog undringen heller til meg, en rastløs torsdag på verkstedet hvor jeg egentlig hadde en håndfull ting jeg burde skåret ferdig. Rom for undring er en av de fine tingene ved å være stipendiat hos…
Etter tradisjon fra ‘Treskjærerverkstadens kule adventskalendere‘, fra da jeg selv var lærling der for et tiår siden, har jeg bestemt meg for å prøve å legge ut en middelalder-verktøyspor-adventskalender. Det blir ett nytt bilde av spor hver dag, med en liten beskrivelse, og kanskje med noen supplerende bilder. Enkelte av dem er omtalt her på…
Maskene oppunder taket i Høre stavkirke rommer en litt overraskende beretning om arbeidsdeling, som jeg mener fortjener å drøftes for seg selv.
Rapport fra studietur til Oslo del II, ispedd noen notater fra Maihaugens «Impulser»-utstilling. Oppfølger til «Har Hylestadportalen landets eldste spor etter geitefot-jern?» Den andre årsaken til at jeg ville besøke Historisk museum denne gangen var for å se om jeg kunne finne spor etter oppmerking. Mer spesifikt ville jeg se etter tegn til hvordan de…
Å grave fram gammalt håndverk fra glemselens sandbanker handler ofte om å etterstrebe den opprinnelige prosessen. De andre elementene av håndverket – materialene og emnet, verktøyet, mønsteret eller oppskriften – er i seg selv ganske hjelpeløse uten at de knyttes sammen av rett prosess. Et begrep som dermed ofte melder seg er å jobbe «prosessuelt…