De to utskårne veggfeltene til Takrytterens andrehøgde er så godt som ferdige, og av de få detaljene som gjenstår er sammenskjæringen av den siste av dem. Sammenskjæring er prosessen med å ta to komponenter som er skåret hver for seg og forme ornamentene i overgangen så de framstår sømløse. På mindre gjenstander er det gjerne…
Noen tema blir så omfattende – så komplekse – langs veien fra det opprinnelige spørsmålet stilles og før svarene er klare for å beskrives i tekst, at det er vrient å finne ut hvilken ende en skal begynne å beskrive dem fra. I et forsøk på å bryte opp i denne utfordringen vil jeg forsøke å…
Report from the study trip to Oslo, Part II, with some notes from Maihaugen’s «Impulser» exhibition. A follow-up to «Does the Hylestad Portal hold the oldest trace of V-parting tool in Norway?». English translation of «Knivriss på kirkeportaler» (17.11.2024) The second reason I wanted to visit the Historical Museum this time was to see if I could find…
English version of «Tangen – ute av syne men ikke av sinn» (5.4.2025), translated with the help of ChatGPT, manually checked and corrected by the author, posted to a separate blog post for clarity. Pre-industrial iron — bloomery iron, wrought iron — has somewhat different properties compared to modern steel. In the Urnes Project, and…
English translation here Førindustrielt jern — blesterjern, stripejern, sveisejern, smijern – har til dels ganske ulike egenskaper enn moderne stål. I Urnesprosjektet og nå i stipendiatprosjektet mitt har jeg vært så heldig å få jobbe med et utvalg gjenskapninger av gamle treskjærerverktøy smidd av førindustrielt jern – og opplevelsen har hjulpet meg med å forstå…
Arbeidet med rekonstruksjon kan være litt som å legge puslespill. Eller – det kan føles som å legge puslespill. Forskjellen er at du aldri helt ser om puslespillet er ferdig, eller om du bare har lagt et lite parti, og resten av brikkene er borte. Det skumle med rekonstruksjoner er når systemet begynner å tre…
«Klassisk» treskjæring er gjerne ornamentikk skåret inn i overflaten på et trestykke. Enten framheves et motiv mot en nedsenket bakgrunn, eller motivet selv er nedsenket i overflaten – men hva som er bak trestykket synes ikke. Emnet er ikke fullt ut gjennomhullet, og dermed unngås flere ulike utfordringer som ellers melder seg. Noen ganger har treskjæreren…
På studieturen til Trondheim var skjeboret T11929:s.026 én av de tingene jeg hadde spurt om å få kikke på hos Vitenskapsmuseet. Etter besøket er det kanskje den enkeltgjenstanden derfra som har opptatt mest av min tankevirksomhet, og dermed er det også på sin plass at det får sitt eget innlegg. T11929:s.026 (ruller ikke navnet lett…
Jeg fant tidligere i uken noen fine framstillinger av treskjærere i gamle kor-seter – misericordia. De er ganske ulike seg i mellom, både i hva treskjærerne jobber på, verktøyene de bruker, og måten det er framstilt. Men det som er ganske felles for dem er tilsynelatende ganske klønete ergonomi – for å sitere en anonym fagfelle:…
Sola har begynt å varme igjen, og denne uka ble jeg stående utafor verkstedet vårt på Fornebu og hugge til emner til takrytteren. Ute i sola, med øks i hand og ro i sjela vandrer tankene fort. Vi lever i en helt anna verden enn den verden takrytteren vi replikkerer ble til i. Mye har…