Noen uker før jul var jeg på Maihaugen for å studere noen forsjellige typer navarer og samtidig benytte anledningen til å få testet både gamler og nye navarer på snekkerverkstedet. Jeg var blant annet i magasinet for å ta mål og bilder av en god del forskjellige navarer. I tillegg fikk jeg brukt litt tid på å instruere Lennert i navarsmiing.
Vi brukte en hel dag i snekkerverkstedet hvor vi testet ut forsjellige navarer. En av navarene skilte seg ut med særlig god funksjon. Den hadde en interessant odd (spiss) som var veldig avrundet – i motsetning til de mer typiske navarene som jeg er vant til.
Jeg hadde også med meg flere av mine navarer som vi også testet. Vi eksperimenterte også litt med slipingen på noen av mine navarer, sånn at de fikk en rundere odd, på sammen måten som den vi hadde studert tidligere.
I løpet av dagen fikk jeg også prøvd en del navarer som er laget av Edvin Odland. I den sammenhengen fikk jeg også en del tegninger og tekster som han har skrevet om navar-prosessen.
Vi fikk også diskutert litt om skaft til navarer. Jeg synes det er litt vanskelig å finne ut hvilke typer jeg vil ha på mine navarer, siden det finnes så mange ulike former. Men både Eivind og jeg var enige om at det viktigste er at de sitter godt i hånda. Eivind var veldig hjelpsom og laget noen skaft til meg så jeg kan teste dem ut.
I løpet av uka var jeg en god del sammen med Lennart og lærte han å smi navar. Jeg hadde tenkt at vi bare skulle gå gjennom prosessen med å smi en navar, gjennom å lage en en modell, men han hadde i tillegg lyst til å filme prosessen. Filmen ble faktisk ganske bra, og Lennart har allerde lagt den ut på Youtube. (https://www.youtube.com/@BlacksmithsHeritage).
Lennart er fra før en veldig dyktig verktøysmed, så han fikk med en gang til å lage en navar som fungerte. Denne gangen smidde vi en 8mm navar, men planen for neste gang vil være å smi noen større navarer sammen.
Magasinet på Maihaugen