3mm

Måneden før sommerferien gjorde jeg mye forskjellig, men på grunn av generelt tidspress har jeg ikke fått anledning til å dele alt, men nå synes jeg det er på tide. Jeg har blant annet reist mye, møtt mange spennende folk, og jeg har både lært vekk kunnskap og fått mye inspirasjon til å utforske mer. 

Første reisen var til håndverksinstituttet på Lillehammer, hvor jeg møtte på alle stipendiatene. Vi hadde en koselig dag hvor vi delte hva vi holder på med. Jeg hadde også en dag med navarskaft-laging med Eivin Falk og Jarle Hugsmyr. Teknikken til å lage skaft lærte vi gjennom video med Edvind Odland (kongesmeden). Jeg fikk også disse videoene med meg hjem, så jeg har brukt et par timer på å gå gjennom disse. De er veldig interessante: Han smir navar og saler (dor) og han sliper og sager skaft til store og små navarer.

Eivin Falk og Jarle Hugsmyr.

Ukene etter jeg kom hjem brukte jeg mye tid på å lage skjebor til Åsmund Stormoen. Det er ikke så lett, men den siste jeg sendte av gårde var jeg ganske fornøyd med. Jeg hadde også en kosedag hvor jeg var ute og så på gamle smier i Rogaland sammen med Christian Bjotveit og Jens Michael Strassegger.

skjebor 40mm
Christian Bjotveit og Jens Michael Strassegger.

Sist jeg var hos Peder møtte jeg på Trond Gaustad, og han ga meg en slipeskive som jeg kan bruke til å slipe innvendig i navarene. Så jeg har nå kjøpt en maskin som jeg måtte bygge litt om sånn at det går an å slipe navarer på den. Den fungerer veldig bra, og jeg er ganske sikker på at det vil bli en tryggere måte å slippe navarer heller enn å bruke vinkelsliper. Men til navarer under 8mm bruker jeg fortsatt vinkelsliper.

Det neste jeg gjorde var å reise til Dovre for å være gjestelærer. Det var kjempekjekt å dele min kunnskap på en skole hvor jeg lærte å smi selv. Det var også på Hjerleid jeg møtte Johannes for første gang. Elevene var ganske flinke, og alle laget en navar som var i stand til å bore hull. Elevene fikk også prøve den nye slipemaskinen min og ingen syntes det var skummelt å bruke den. Jeg husker selv hvor ubehagelig det var første gangen jeg skulle slipe navaren på en vinkelkutter. Derfor er jeg veldig fornøyd med at maskinen fungerer og ikke er skummel å bruke.

Uken etter at jeg kom hjem fra Dovre fikk jeg lyst til å se litt på de gamle navarene jeg har samlet på. Nesten ingen av disse var i brukende stand, så det måtte jeg gjøre noe med. Derfor har jeg slipt opp en del for å teste de ut. Flere er ganske brukende, mens andre dessverre ikke var mulig å fikse, selv om de fremdeles likevel er ganske fine å se på.

Jeg reiste også til Tromsø, hvor min veileder Torgeir Henriksen hadde organisert et smedseminar med navar som tema. Det var en god gjeng med smeder som ble invitert. Første dagen brukte vi tid på å smi ut skje navaren og gjøre den klar til vridning. Neste dag fokuserte vi på vridning av navaren, som alle syntes var vanskelig, men som flesteparten likevel fikk til etter en stund. Det var flere av smedene som også fikk laget flere størrelser av navarer. Noen av smedene hadde smidd sammen med Øystein Myre da han var stipendiat, så det var lett å se at de hadde litt av teknikken fremdeles i hendene. De to siste dagene brukte vi til å slipe og til å teste ut navarene. Jeg vet ikke om det er jeg som har fått litt mer erfaring med å holde kurs, eller om det medvirket at smedene hadde grunnleggende ferdigheter innen smed faget, men jeg syntes at kurset ble veldig kjekt. Selv om tiden gikk alt for fort, klarte alle smedene å lage i alle fall en funksjonell navar i løpet av kurset. Jeg håper virkelig at flere av de fortsetter å smi navarer! 

foto av: Roald Renmælmo og Jan-Tore Ovesen
Jon Dahlmo sin oppfinnelse. han var lei av at navaren spratt av salen (doren).

Etter kurset i Tromsø gikk turen til Johannes smia og Peder smia. Jeg brukte noen dager i Johannes smia for å se og ta noen mål og bilder av gamle navarer før jeg startet opp et prosjekt i Peder smia der jeg smidde ut navarer fra 3mm til 50mm. Ved hjelp av maskinhammeren til Peder M.Dale (hvor han har laget saler (dor) til forskjellige størrelser navarer) jeg fikk smidd ut to sett, klare til vridning, som jeg skal begynne på etter sommerferien.

Den siste reisen før sommerferien var til NÆS. Der hadde jeg og Hanne Bergseth en stand for norsk håndverksinstitutt, hvor Hanne formidlet alt som norsk håndverksinstitutt holder på med, og jeg fortalte om mitt stipendiat og viste hvordan vi kan slipe opp gamle navarer. Jeg møtte ganske mye kjentfolk og fikk også møte mange nye mennesker som virket veldig interesserte i det som jeg holder på med.