Around the loom in 80 days (Summary in English below.)
Nå er det 80 dager siden jeg startet stipendiatstillingen hos Norsk Håndverksinstitutt.
Det har vært en reise, og tiden har flydd forbi, her følger en liten oppdatering på noe av det jeg har opplevd og jobbet med.
Planlegging og grubling.
En del tid har gått med til ren planlegging av hvordan jeg best kan bruke disse årene. Veien vil selvfølgelig bli litt til mens man går, men å ha en viss ide om hvilken retning man har lyst å gå tenker jeg er en fordel? Her har det vært nyttig å snakke med andre håndverkere og fagfolk. Tusen takk til alle dere som hår tålt at jeg spør, idémyldrer og prater. Og på forhånd takk til dere jeg enda ikke har rukket å snakke med, men håper å få snakket med etter hvert.
Faglig samling av tråder. Fagdager, Tekstilsymposium, Løfte håndverket
En del arbeidet er å få med meg noen av samlingspunktene i håndverksmiljøet. Denne høsten har vært temmelig tettpakket med flere tekstilrelaterte høydepunkt. Vi er heldige som har organisasjoner som samarbeider om å få til arrangementer som mange kan ha nytte av.
Fagdagene i bunad og folkedrakt ble holdt i Asker i år, programmet hadde som vanlig mange nyttige poster. Blant annet holdt Camilla Rossing foredrag om Europeiske moteimpulser som nådde Norge og hvilke spor vi ser av dem i folkedrakten. Ragnhild Hutchison presenterte noe av hennes arbeid rundt handel, import og toll-lister. Det var også satt av tid til praktiske kurs, jeg fikk gleden av å holde kurs i analyse av grindvevde bånd for en kjempefin og engasjert gruppe.
Løfte håndverkets høstseminar ble hold den 6. november og temaet var Håndverk og det digitale. Jeg er på noen måter håpløst gammeldags, og jeg tror en av tingene som appellerer til meg med håndverk er nettopp det håndfaste, praktiske og handlingsbårne. Derfor er var det nok nyttig for meg å tøye tankene litt og lære mer om bruksområder for det digitale og det virtuelle. Særlig måten man kan bruke moderne virkemidler til å undersøke og forstå gjenstander bedre, appellerer til meg. Et godt eksempel på praktisk anvendelse av tec er min med-stipendiat Jon sin bruk av 3D laser skanning til å bedre forstå treskjæring. (treskjærerer bloggen https://stipendiat.handverksinstituttet.no/treskjarerbloggen/ )
En sommer i studietiden (plutselig kjennes dette veldig lenge siden) fikk jeg være med på med et prosjekt der vi utførte 3D laser skanning av Butrint ruinene i Albania. Da med tanke på å kunne regelmessig skanne for å kunne å følge endringer og skader, data som da kunne brukes til å kartlegge og prioritere tiltak. Jeg hadde ikke den gang håndverker brillene på, så å høre mer om mulighetene denne teknikken kan skape fra en håndverkers perspektiv var både spennende og inspirerende.
Også bunadtilvirker Siri Haaland Sveen sin presentasjon om digitale kurs var nyttig og godt for de små grå, for selv om tror jeg alltid vil foretrekke å lære noe direkte fra en person heller en gjennom en bok, youtube eller et online kurs- synes jeg online kurs kan spille en viktig rolle i tilgjengeliggjøring og demokratisering av tilgangen på informasjon. Ikke alle kan, eller vil reise og kulturtilbudet i mange deler av distriktsnorge bør være bedre. Det kan være så mange utallige årsaker til at man ikke kan delta fysisk på alt man kunne ønske seg- avstand, økonomi, helse, psykiskhelse og mye annet. Apropos tilgjengeliggjøring, for de som ikke fikk deg med seg på direkten, vil et referat og presentasjonene fra høstens løftehåndverket legges ut på Norsk håndverkinstitutt sine sider om ikke så alt for lenge.
Tekstilsymposiet i Skien var også et høydepunkt i kalenderen. Der fikk jeg møte mange andre dyktige håndverkere og tekstilentusiaster. Jeg fikk også besøkt Telemark museum på åpningen av symposiet på fredagen, også kunne jeg ikke dy meg og tok en tur tilbake på søndagen før avreise. Dette er et sted jeg kommer til å besøke flere ganger, og i samlingene har de flere bånd jeg håper å kikke nærmere på.
Helgen var fullstappet av faglig nyttige foredrag, marked, workshops og mer. En litt ekstra stas og uventet opplevelse var at jeg fikk hilse på Hennes Majestet Dronningen. Jeg fikk fortelle litt om vevde bånd og hun ønsket meg lykke til med arbeidet mitt i stipendiat perioden, det setter jeg naturligvis stor pris på. Jeg har skrevet et reisebrev fra Tekstilsymposiet til nettpublikasjonen Norwegian Textile Letter på Engelsk- lenke til dette helt nederst i innlegget.
Neste uke skal jeg på en tur jeg gleder meg mye til, men mer om det i neste innlegg.
Around the loom in 80 days.
80 days into my scholarship and it feels like about 80 seconds, time has truly flewn by.
Weaving wise I have been able to weave some samples, partly to act as a gauge of how my weaving changes over the next few years. Having the opportunity to weave as much as I am hoping to is a luxury, and tracking my progress seems a sensible use of time.
Planning and mulling over possible avenues of research has also taken up quite a bit of time. Luckily I have been able to bounce ideas of fellow weavers, researchers and other craftspeople.
There have been a few events to attend, both the annual Bunad and traditional costume seminar (Fagdagene i Bunad og folkedrakt) and the Norwegian Textile symposium. At the former I held a workshop on how to examine and record woven bands with pickup patterns. I was asked by editor of The Norwegian Textile Letter, Robbie Lafleur to write a travelouge from the Textile symposium, which is avaliable to read at: https://norwegiantextileletter.com/