Tårnur fra Drammen 

På verkstedet har jeg nå inne et tårnursverk fra Svelvik kirke som har vært i bruk frem til utpå 70-tallet da det ble byttet ut med et Westerstrand elektromekanisk urverk. Urverket er laget i Drammen i 1908 av Hans Pedersen. Uret har stiftgang og får sin drivkraft fra et tungt lodd. Når uret var i drift måtte det trekkes minst en gang i uka med sveiv, slik det gjøres ved et vanlig gulvur. Det gikk en overføringsaksel fra urverket opp igjennom en etasje til en differensial der kraften ble distribuert videre via fire akslinger til hvert sitt viserverk, tallskive og visere.

Dette urverket skal lånes ut til Stiftelsen Norges Urmuseum (SNU) ved Norsk Teknisk Museum (NTM), med mulighet for å trekkes og vises frem der. 

Arbeidet

Det er skader i ganghjulet som nok stammer fra flytting av urverket. Pendelfjærer er røket og deler sitter fast i gammel olje og skitt. Det må lages noen nye stifter i ganghjulet. Ellers er det behov for demontering og rens, polering av akseltapper og paletter i gangen. Det må også lages et stativ med trinser for oppheng av loddet slik at uret kan gå minimum en dag om gangen på museet, når man ønsker det.  Målet er å ha det ferdig på plass i museet ved påsketider. 

Videre

Det er i seinere tid montert nok et elektrisk ur i Svelvik kirke, men det det er fullt mulig å montere det mekaniske urverket tilbake om man skulle ønske det. Med rett vedlikehold, ettersyn og overhalinger som på alle andre mekaniske innretninger, så har mekaniske urverk levetid på flere hundre år.