Målet med dette innlegget er ikke å vise hvordan alle deler fungerer, men hvordan urdeler fra 1718 kan se ut. Og hvordan det ble laget. En fin erfaring for meg.

I Stømsø kirke i Drammen står det er gammelt tårnur, laget av Schade & Berg i Holland. Det ble montert på plass i Strømsø Kirke i 1718.

Urverket står i tårnet men er flyttet til side og en ny moderne enhet er montert direkte på det originale viserverket. Det er dette som nå driver viserne via viserverket. Da er det lett å glemme for huseier at det etter en modernisering fortsatt er behov for smøring og vedlikehold.

Etter at det ble utført vedlikehold i årnet og på tallskiven, hadde jeg viserverket på verkstedet for inspeksjon og rens. En løs lodding ble loddet og hjul og opplagringer ble rengjort og smurt før montering. Det er vanvittig gøy å se hvordan ting ble gjort før.

Et flott tannhjul (vekselhjul), håndlaget i messing og drev av jern.

Her er drevplater saget ut av jernplate. Det er borret hull der drevpinnene er klinket fast i begge ender. Så er drevet festet med to skruer på andre den siden. Fantastisk. Slitasjen på drevpinnene ser værre ut en det er. Det er minimalt med slitasje, 306 år gammelt.

Baksiden av drevet

Legger også med bilde av opplagringen på veggen for aksling mellom viserverk inne og visere ute.

Messingruller som sørger for at akslingen går lett rundt med minst mulig motstand